KVD

TochtVerslagen

Kanovereniging Dorestad

2021

Tochtverslagen

We vinden het leuk om onze ervaring op het water te delen met jullie. Hieronder kun je een aantal verslagen lezen van recent gehouden verenigingstochten.

Brandingvaren

De leden van Kanovereniging Dorestad verleggen hun grenzen in de branding

26 september 2021

Het 30e zomerseizoen voor Kanovereniging Dorestad (KVD) is succesvol afgesloten met een weekend branding varen en kamperen bij camping Vlietland. Het fantastische weer in dit laatste weekend van September maakte het kamperen in de Vlietlanden tot een groot succes. Bijna 30 leden hebben genoten van een heerlijk weekend in het prachtige vaargebied in de omgeving van de camping.

 

 

De leden organiseerden vanaf de camping kanotochten met voor elk wat wils: varen door de grachten in Leiden, via kanalen naar het mooie Stompwijk en een tochtje over het meer van Vlietland. Het hoogtepunt voor de meeste leden was het branding varen op zaterdag bij de kust van Monster. Branding varen vereist weer een heel andere techniek en conditie dan het varen in kajaks op vlak water. Na een instructie van de instructeur peddelden de KVD’ers dapper door de branding en probeerden op de golven terug te surfen naar het strand. Iedereen heeft het zoute water van de Noordzee kunnen proeven: het bleek onmogelijk om niet om te slaan. Maar na een aantal keer omslaan lukte het steeds beter om de indrukwekkende golven te bedwingen en over de golven terug naar de kust te surfen. De adrenaline stroomde door eenieder en iedereen was uitgelaten en toch ook wel een beetje uitgeput na afloop van deze prachtige ervaring.

 

Het clubgevoel is dit weekend nog verder versterkt en de stoere verhalen zullen deze herfst bij de kachel in het clubhuis in de Bosscherwaarden nog vaak gedeeld worden. Uiteraard gaat het kanovaren voor de leden gewoon door: het zomerseizoen is voorbij maar kanovaren is in alle seizoenen heerlijk om te doen. Er staan nog verschillende mooie tochten gepland voor dit jaar en er wordt al druk nagedacht over het programma voor 2022. Bij de KVD zijn altijd meer ideeën voor tochten dan weekenden: zie ook onze agenda op www.kvdorestad.nl .

 

Brandingvaren

Extra foto's

Duikelen in de Honswijkerplas

Duikeltraining: oefenen van een redding

25 augustus 2020

Verslag: Anita

Voor de lol omslaan bij Kanovereniging Dorestad

Afgelopen zaterdag was een groot spektakel: de jaarlijkse duikeltraining vond plaats in de Honswijkerplas voor leden van Kanovereniging Dorestad. De ervaren leden gooiden de nieuwe leden om, zodat deze konden oefenen met veilig uit de kano komen. 

 

Veiligheid staat voorop bij de kanoërs uit Wijk bij Duurstede en omgeving. Na deze training mogen nieuwe leden met spatzeil kanoën en kunnen ze meedoen aan tochten met golfslag. Een aantal meer ervaren leden oefenden het redden in open water.

 

Toeschouwers genoten van deze volwassenen die zich weer helemaal jong voelden en elkaar aanmoedigden om nog een keer ondersteboven in de kano te gaan hangen. Ook eeuwig jong blijven? Vanuit het clubhuis wordt wekelijks lekker coronaproof gevaren op de Kromme Rijn. 

Link naar ‘t Groentje

 

Duikelen in de Honswijkerplas

Extra foto's

Nieuwkoopse plassen

Nieuwkoopse plassen

4 juli 2020

Verslag: Marianne
Foto’s: Bertie en Sjoerd

Zaterdag 4 juli was het dan zover, onze eerste georganiseerde tocht in Coronatijd. Een week verzet door het slechte weer.
Mij kwam dat goed uit, door een ruil met Jolien kon ik nu meedoen. Nieuwkoopse plassen vind ik erg mooi door alle waterlelies, gele dotters en zwanen. Dus ik had er zin in. Beetje spannend vond ik het ook; het weer was miezerig met stevige wind 4-5 ZW.

We hadden ervaren vaarleiders in Hans L. en Sjoerd, dus vertrouwen had ik ook.
Om 8.30 uur was ons tiental op de club: Berdien, Jessica, Anita, Bertie, Dianne, Henk, Agniet, Hans, Sjoerd en ik. Twee kleine kanokarren werden opgeladen.
Hans hield een briefing: Hans vaart voorop, Sjoerd vaart achter. We moesten vaart houden om te kunnen blijven sturen. En we hadden fluitjes om elkaar te kunnen fluiten mocht de wind ons om de oren gaan slaan. Dit waren de boodschappen die ik meekreeg.

En Agniet wierp het maar vast op: “Eerst koffiedrinken in café de Klinker!” Hans keek wat bedenkelijk en zei tactisch: “Dat bekijken we ter plekke.”
We mochten weer bij elkaar in de auto en ik vond het heel gezellig om onderweg naar Noorden bij te kletsen. We hebben elkaar lange tijd niet gezien. We parkeerden bij het café aan het water. Toen ter plekke werd gestemd over de koffiepauze…was de meerderheid voor. De ijzers waren onderweg gesmeed. En onder deze democratische druk ging Hans om. En genoten we met elkaar van heerlijke koffie/thee met appeltaart en slagroom. Een stevige bodem voor onderweg.
Hierna laadden we kano’s af en brachten ze naar de plas, het was net gaan regenen. Duimpjes van chaletbewoners aan waterkant gingen omhoog om ons moed in te prenten. Iedereen was goed ingepakt in regenkleding en spatzeil. Temperatuur was ook hoog. Eenmaal in de kano kon ik wel genieten van dit Hollandse weer.

We voeren tussen de rietkragen, heel relaxed, wat kleine golfjes. Een uurtje varen en we hadden alweer…PAUZE. We grapten: “We zijn de club van de pauzes en tussendoor varen we. “
Daarna gingen we weer “los”. Het was heerlijk om door alle kleine vaargeulen te varen.
Door rietkragen. We zagen veel waterlelies, ook paarse hyacinten. (Oh ja?, Of was het misschien moerasandoorn? Red.)

In de pauze doken we ook nog even het water in, het water was koel en verkwikkend, heerlijk !
Daarna gingen we op meer open water varen. Daar was de wind meer voelbaar: leuke uitdaging. Vaart houden helpt inderdaad. We zagen de drie torens in Nieuwveen en Hans ging op zoek naar een doorsteek. Dat was een verkenning waarop we ook twee keer draaiden, maar toen vonden we een hele mooie sloot. Het leek wel een jungle vol waterplanten en lelies, een andere wereld. Tot we weer de bekende torens in zicht kregen. Het was nog steeds geen Suriname, maar Zuid Holland. De “jungle” lag weer achter ons.

Onderweg kreeg ik nog bijles over “duwen met de peddel”.
Zo eindigden we weer in Noorden. Voldaan over een mooie en gezellige tocht. En wat spierpijn. Mooi signaal om voortaan meer te duwen met de peddel!

Nieuwkoopse plassen

Extra foto's

Melkslootwetering

Melkslootwetering

30 mei 2020

Verslag: Harrie
Foto’s: Bertie

Op een mooie Pinksterzaterdag ging Bertie een tochtje maken met de 3 J’s: Joke, Jessica , en ik, Harrie wiens 2e naam Joseph is.
De tocht ging via Cothen, de stuw bij de brandweerkazerne, kasteel Sandenburg naar de historische Melkslootwetering tussen Langbroek en Wijk bij Duurstede. Lang voor het ontstaan van Covid-19 vervoerden de boeren uit Langbroek via deze waterweg hun melkbussen naar de melkfabriek in Wijk bij Duurstede.
Daarna zijn we linksaf gegaan naar Wijk bij Duurstede tot aan de dijk en retour richting clubgebouw.
Door de droogte was er veel behoefte aan beregeningswater, dus stroomde de Kromme Rijn behoorlijk (tegen) en zelfs de Langbroekerwetering (tegen).