Waaltocht Zaltbommel

23 september 2017

Waaltocht

De Waaltocht, georganiseerd door Corné, was een geweldig succes-nummer met prachtig weer en uitstekende mogelijkheden om je nu eens goed te kunnen bekwamen in het kribjes varen en je thuis te gaan voelen op de stroming van de rivier.

Om 09.00 uur zijn we vertrokken vanaf de club, voorafgegaan door een briefing van Corné Hoogervorst en het verankeren van de boten op de trailer. Direct na het vertrek kwamen we er achter dat een kano niet geheel goed was vastgemaakt en dit euvel werd al snel door de bemanning van de betreffende auto verholpen. Na enige tijd op de snelweg gereden te hebben kwamen we er achter dat het neuswiel van de kanotrailer niet goed vast was gezet, dus stoppen bij een benzinestation was nodig waar het wiel werd vastgedraaid.

Nu snel de tocht weer hervatten en op weg naar Zaltbommel, met een kerktoren die in vroegere tijden eens was afgebrand (vandaar de stompe toren), het startpunt van de tocht. Hier werden op een parkeerplaats de kano’s afgeladen en direct op een strandje aan de Waal neergelegd, een geweldig startpunt!

En nu richting Varik een stuk verderop, maar eerst moesten we onder een brug door waar wat meer stroom stond omdat het daar wat smaller was en tegen de stroom in toch wel even door peddelen geblazen was. Algauw kregen we te maken met de eerste kribben, hetgeen betekende dat iedereen kon gaan oefenen met de ronding van deze. Degenen die daar nog niet zo bedreven in waren konden hier hun hart ophalen, bijgestaan door de meer ervaren leden. De Spekboten zijn voor dit werk uitstekend geschikt, getuige de makkelijke wijze waarop deze de kribben kunnen ronden. Het weer was ons welgezind en we genoten volop. Na een tijdje kregen we trek in een hapje en snapje en voeren we een strandje op, hetgeen door de hoeveelheid zeer gemakkelijk was. Geweldig, zo´n stop wat een uitzicht met eerste ooievaar op de achtergrond.

Nu weer verder op weg naar Varik, waar we wilden uitstappen. Dit was helaas niet mogelijk door de grote hoeveelheid basaltblokken overal. Jammer, want we wilden even het dorp bekijken, dus weer terug naar een leuk strandje dat we eerder al hadden waargenomen. Hier werd de lunch genuttigd, van de omgeving genoten en de paarden op afstand gehouden.

Na deze stop weer terug richting Zaltbommel, hetgeen een sensatie was door de sterke stroming. We gingen op de top wel 13 km per uur en als er dan een schip kwam konden we fijn spelen op de golven. Om vier uur waren we weer terug op het strandje waar we vertrokken waren.

Snel de boten opladen en terug naar de club, waar we om kwart over vijf zonder oponthoud aankwamen, en waar we werden opgewacht door Ruud die bardienst had en de hele middag amper clubleden gezien had ondanks het schitterende weer! (onbegrijpelijk toch?)
Al met al een zeer geslaagde tocht en voor herhaling vatbaar, en met goede maten een plezier (Corné, Sophie, Eus, Hay, Anita, Joke, Rob).

Corné bedankt!

Verslag: Peter van der Spek