Volle maan tocht met stampotbuffet

Verslag: Erik & Guido
Foto’s: Anita

Aantal deelnemers tocht: 17, stamppotbuffet: 23
Evenals vorig jaar rond deze tijd, werd een volle maantocht met aansluitend buffet georganiseerd. Na een tochtje in het donker over de Oude Kromme Rijn kon iedereen aansluiten voor een buffet van verschillende stamppotten. Kun je na twee goed bezochte tochten al spreken van een traditie?
Vanaf 17 uur druppelden de deelnemers binnen in het clubgebouw waar de kachel al een behaaglijke warmte verspreidde. Na enige vriendschappelijke discussie over de richting waarin het rondje het beste gevaren kon worden, werd de warme kleding aangetrokken. Ingegeven door de lage waterstand en daardoor hogere stroomsnelheid op de Kromme Rijn, begonnen om 18 uur 17 kanoërs verspreid over 14 boten aan het rondje. Uiteraard met zwemvest aan en voorzien van de nodige verlichting. Onder de deelnemers, die in leeftijd varieerden van 13 tot 72 jaar, ook 2 introducées.

Het was een mooie heldere avond en met de zon die even na 17 uur onder was gegaan, konden de deelnemers eerst een prachtige rode avondschemering bewonderen. Al gauw werd het echter donker, te meer daar het meer een “10 dagen na de volle maan” tocht was en dus de maan pas zichtbaar zou zijn rond 2:00 in de nacht. Hoewel dat zeker  en aandachtspuntje is voor volgend jaar, mocht dat de pret niet drukken. Het in het donker varen is toch een bijzondere ervaring die alle zintuigen aanscherpt. Zeker op de plekken waar de stroming wat forser was ook extra spannend.
Blijmoedig kwamen de deelnemers dan ook rond 19:15 weer allemaal veilig het clubgebouw binnengestapt. Tijdens de tocht was daar een stamppotbuffet klaargezet van 5 kg boerenkool, 4 kg zuurkool en 2 kg hutspot met een stuk of 12 rookworsten en een keur aan tafelzuur. Uit het feit dat dit een uur later allemaal verorberd was en het ook nog heel gezellig was en lang bleef, mag geconcludeerd worden dat de Volle Maan Tocht, ook zonder maan, dit jaar weer een succes was.

Dus over traditie gesproken (en onder voorwaarde dat de vaarcommissie het ermee eens is) schrijf maar vast op: zaterdagavond 9 november 2019;
de derde volle maantocht. Want volgens de maankalender is het dinsdag 12 november volle maan. Een tocht vlak voor volle maan verhoogt de kansen de maan dit keer echt te zien. Dan is hij vroeg op de avond al zichtbaar. Is drie keer dan scheepsrecht en varen we 9 november 2019 echt bij maanlicht? Zorg dat jij erbij bent!

Foto's van de Volle maan tocht