Vinkenveense plassen

Vinkenveen Map

Vinkenveense plassen

Verslag: Sophie en Hans

Deze tocht was niet gepland, maar wel een goed idee van Joke en Jos N. Het weer was nog altijd zomers en deze locatie was voor de meesten van ons onbekend als kanoroute. Dus een welkome aanvulling op de vaarkalender. Jos is jarenlang lid geweest van Kano Vereniging de Ronde Venen (KVRV) en hij is vorig jaar in Wijk bij Duurstede komen wonen. Hij kent het gebied daar goed en kon ons er deze dag dus doorheen loodsen. Allereerst werden we op koffie of thee onthaald bij KVRV, die een heel woonhuis in het centrum van Vinkeveen als clubhuis heeft. Door de lange achtertuin kwamen we bij de steigers waar we te water gingen en direct tussen de legakkers met elzenbomen en gele plomp in het water konden starten. Na het eerste slootje en een plas gingen we onder de provinciale weg van Loenersloot naar Mijdrecht door, we wijzigden nu onze koers naar het oosten, richting de open plas, waar wind en golfslag meteen behoorlijk heftig waren. Het werd dus een tijdje stevig aanpoten. Opnieuw passeerden we de N201, nu op weg naar de zuidoosthoek van de

Vinkeveense plassen. Hier bij de jachthaven en het hotel waar Amsterdamse criminelen ooit huishielden, volgden we de mooi beschutte watergang langs de Groenlandse kade. Hier staat menig groot pand met ruime tuin. Er zijn open dwarsverbindingen met de open plassen en we wisten dan direct weer waarom we nu liever even beschut voeren. Eigenlijk voeren we dus vooral perifeer rond de eigenlijke plassen en wisten ons in de noordwesthoek vlakbij het natuurreservaat de Botshol. Bij natuurliefhebbers is het bekend vanwege het brakke water dat hier omhoog kwelt, een overblijfsel van oude tijden toen de Noordzee af en toe het groene hart van Holland binnendrong. Een indicator voor dat brakke water is de Galigaan, een op riet en zegge lijkende moerasplant die hier veel groeit en scherp gezaagde bladranden heeft. Uitkijken met je handen dus! Zo voeren we een mooie route weer richting Vinkeveen. In deze contreien zagen we opeens veel gekleurde beestjes onder ons in het heldere water. Dat bleken Rode Amerikaanse rivierkreeften, die hier massaal voorkomen. Europees beleid is het om dergelijke exoten uit te willen roeien, omdat ze inheemse soorten weg kunnen concurreren. Maar daarvoor is het inmiddels te laat. Onze inheemse rivierkreeft kreeg ooit een schimmelziekte, ook exotisch, en leeft nu alleen nog in een enkele vijver bij Warnsborn, een landgoed bij Arnhem. Er zijn al zeker zes soorten rivierkreeften uit Amerika en Azië die zich in Nederland snel vermenigvuldigen. Toch zal er zeker weer een tijd komen dat die ingeperkt gaan worden door vogels, zoogdieren, vissen en mensen die ze zullen eten. Dan is er weer een nieuw soort evenwicht… Terug naar onze kanotocht. Op een (schier?)eiland vonden we nog een mooie rustige plek om te pauzeren. Daarna vervolgden we ons rondje richting KVRV, om weer naar de Hoge Leemkolk te vertrekken. Het was een prachtige en een heel gezellige tocht! Jos en Joke, dank hiervoor!

Foto's van de tocht naar de Vinkenveense plassen