Clean your river!

Clubhuis Werkhoven Map

Clean your river

Verslag: Harrie en Pauline (2 verslagen samengevoegd) Foto: Anita

Op 22 en 23 maart waren de landelijke opschoondagen(*). En wat doen leden van Kanovereniging Dorestad dan: zij gaan de rivier opschonen, in ons geval de Kromme Rijn tussen de sluizen van Werkhoven en Cothen.

Gewapend met prikkers en afvalzakken en in oude kleren hebben Gerard en zijn kleindochter Dyantha, Agniet, Jessica, Dianne, Sophie, Hans, Jos en Harrie (Joke was helaas te ziek) op zaterdagmiddag van alles uit het water gevist en uit de oevers geplukt.

Het was weer een grote vangst dit jaar. Geen enkel lid had moeite om een vuilniszak te vullen met plastic flessen, landbouwplastic, piepschuim, plantenbakken en ander zwerfafval. Vooral veel piepschuim (en je kon al zien dat de kleine bolletjes loslieten), jeneverflessen, chipszakken, loodzware niet bezorgde pakketten met reclamefolders, waterflesjes en zelfs een bigbag.

Het varen in de kayaks en kano’s werd steeds moeilijker door de volle zakken. Enkele wandelaars hielpen ons met het uit de hogere oevers halen van blikjes. Een wandelaar, met loslopende honden die in en uit de oevers liepen, vond dat wij met de kayaks niet in de oevers mochten varen omdat wij dan futen konden verstoren. Het doel van de actie ontging haar kennelijk…

Na afloop, na het noodzakelijke schoonmaken van de boten, werden we, na fraaie samenzang, beloond met lekkere bonbons van Jessica die de volgende dag jarig was. We hopen met deze jaarlijkse actie ons steentje bij te dragen aan het afvalvrij houden van de Kromme Rijn.

* (Opm. Harrie:) het ligt op het puntje van mijn tong/pen/toetsenbord om iets te schrijven over de relatie tussen de noodzaak van opschonen en de uitslag van de provinciale statenverkiezing, maar dat vertel ik je nog wel eens bij de kachel in het clubhuis.