• KVDorestad

  Nieuws

  Voor sportieve natuurliefhebbers uit Wijk bij Duurstede en omgeving

 • KVDorestad

  Nieuws

  Voor sportieve natuurliefhebbers uit Wijk bij Duurstede en omgeving

 • KVDorestad

  Nieuws

  Voor sportieve natuurliefhebbers uit Wijk bij Duurstede en omgeving

Nieuws over KVDorestad

Hie vind je de laatste berichten over kanovereniging Dorestad. Bijvoorbeeld als er een activiteit zoals een vaartocht of een cursus wordt aangekondigd.

 

Leer kanovaren in Wijk bij Duurstede

Kanovereniging Dorestad (KVD) organiseert in juni een introductiecursus kanovaren. De ervaren instructeurs van de KVD leren je op zondagmiddag 4, 11 en 18 juni alle basistechnieken van het kanovaren. De startlocatie voor de training is het gezellige clubhuis aan de Lek bij de steenfabriek Bosscherwaarden. (Lekdijk West 28, Wijk bij Duurstede) Je hoeft geen vaarervaring of kano te hebben: de KVD leent je alle benodigde spullen en zorgt voor voldoende begeleiding. De kosten zijn slechts € 40,- voor 3 middagen. Mocht je na aflopen besluiten lid te worden dan krijg je een korting van € 20,- . Voor meer info en opgeven voor de training mail naar info@kvdorestad.nl. Reageer snel zodat je niet op de wachtlijst komt: wie het eerst komt, wie het eerst vaart.

Misschien vind je het kanovaren wel zo leuk dat je daarna besluit om lid te worden van de KVD. Elke woensdagavond en zaterdag zijn er leden die samen gaan peddelen waardoor je al snel ervaring op doet en vaarkilometers kunt maken. Sommigen wachten op het mooie weer en rustige stroming, anderen genieten van een hardere wind of varen zelfs in het donker, het kan allemaal. Daarnaast organiseren wij het hele jaar door vele tochten: korte tochten op rustig water voor de beginners (Bijvoorbeeld: de Linge, de Lek en Utrechtse grachten) maar ook meer uitdagende tochten voor de ervaren kanovaarders (Bijvoorbeeld: Markerwadden, de Kreupel, Zeeland). Af en toe gaan we ook een weekend samen op stap of maken een buitenlandtocht, super gezellig en een mogelijkheid om eens iets verder weg te gaan varen.

Heb je al kano ervaring of misschien al een eigen kano en is de beginnerscursus voor jou te eenvoudig, maar kun je nog wat vaartips gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op, wij vinden het erg leuk om je met een aantal goede tips nog meer te laten genieten van het kanovaren. (een cursus van een dagdeel kost € 15,- ) In overleg kun je ook altijd een keer meegaan met een tochtje om te kijken of een lidmaatschap van de KVD iets voor jou is.

Voor onze eigen leden organiseren we ook regelmatig gratis trainingen: duikelcursussen, opfris trainingen, zee kajakken en zelfs kano onderhoud. Zo leren we allemaal nog bij en blijven we onszelf uitdagen. Voor nog meer leuke foto’s en sfeerimpressies kijk ook eens op onze facebook pagina (KV Dorestad).

Laat dit veld blanco
Vertel iets over je kanoervaring of wat je graag zou willen leren.

Markerwadden

Verslag: Corné

Foto’s: Anita

29 september in de vroege morgen komen 6 stoere ontdekkingsreizigers bijeen bij het clubhuis. Op het programma staat een nog niet eerder bezocht stukje Nederland. We weten niet wat ons te wachten staat. Nog niet eerder werden de Marker Wadden door een kanovereniging bezocht. Dat was ook niet zo gek; de Marker Wadden bestonden tot voor kort nog niet. Wat zouden we aantreffen? 

Een kale, winderige zandvlakte of zou er wat meer te zien zijn. In ieder geval geen zeehonden rond deze wadden. We besloten dat één van de deelnemers deze dag de rol van zeehond op zich zou moeten nemen door af en toe het geluid na te bootsen.

Met 2 auto’s reden we naar een perfecte instaplocatie aan de Oostvaardersdijk in Lelystad, vlak bij de Bataviahaven. Het weer was perfect; weinig wind en een zonnetje. Aan deze kant van het Markermeer kan het met een klein beetje wind uit het westen al behoorlijk klotsen. Maar vandaag niet. Echter de dag ervoor had het wel behoorlijk gewaaid en het effect ervan was nog goed te merken toen we de strekdam passeerden. Het water was daar nog erg onrustig en dat werd één van ons toch net iets te dol. Harry, die voor het eerst met ons een tocht meevoer op groot water in een voor hem onbekende boot, gaf aan dat hij zich niet erg comfortabel voelde en liever terug wilde. Jammer voor hem, maar wel heel verstandig dat hij zo snel aangaf dat het niet goed voelde. 

De overgebleven avonturiers vervolgen de tocht en krijgen al vrij snel de kale zandhopen in het Markermeer in het vizier. Er wordt nog volop gewerkt en aan land gaan was daar geen optie. Maar het grootste van de vijf eilanden was net een paar weken ervoor opgesteld voor het publiek. We voeren het haventje binnen en voelden ons direct in een andere wereld. Wat is dat mooi gedaan zeg! De eerste begroeiing begint daar ook al zichtbaar te worden. We werden allerhartelijkst onthaald door de vrijwilligers van Natuurmonumenten van wie we een gratis kopje koffie aangeboden kregen (vertellen we niet verder) en een uitleg over de doordachte ligging en vorm van de kunstmatige eilanden. Het zijn uiteindelijk zeer ingenieuze slibvangers die ervoor moeten zorgen dat de waterkwaliteit van het Markermeer zal verbeteren en voor een grotere biodiversiteit gaat zorgen. 

De eerste effecten zijn al zichtbaar. Na een korte wandeling naar de uitkijktoren stapten we terug in de kano’s en voeren in een kaarsrechte lijn terug naar Lelystad. Het was een zeer geslaagde dag en zeker de moeite waard om er een jaarlijkse tocht van te maken en zo de natuurontwikkelingen op de nieuwe eilanden te kunnen volgen.

Nieuw clubhuis

We zijn een kleine maar actieve kanovereniging van ongeveer 60 leden. Onze leden komen uit de hele regio: Wijk bij Duurstede, Houten, Doorn, Bunnik en Driebergen.

Ons clubhuis is gelegen aan de Lek in de voormalige steenfabriek “De Bosscherwaarden”. Dit is een prima uitvalsbasis voor tochten op de de Lek, de Krommer Rijn, de Gravenbol en het eiland van Maurik. Kanotochten worden in het hele land gehouden, maar ook gaan we elk jaar met een groep varen in Duitsland, Frankrijk of Polen. Elk jaar organiseren we een introductiecursus voor beginners. Als kanovereniging hebben we de beschikking over een prachtige kanostalling en gezellige kantine met een houtkachel.

Kanovereniging Dorestad

Via het contactformulier kun je een vraag stellen. Je kunt ook woensdagavond (van 19.30 uur tot 22.00 uur) of zaterdagmiddag (van 14.00 uur tot 18.00 uur) ons clubhuis bezoeken om daar kennis te maken met onze vereniging.

Bezoekadres:

Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede 

Postadres:

Sleedoorn 1, 3984 AR Odijk