De vestigingsplaats van onze vereniging is Werkhoven in de buurt van Wijk bij Duurstede. De oprichters van onze kanoclub zijn ook afkomstig uit Wijk bij Duurstede. Vandaar de naam van onze kanovereniging: kanovereniging Dorestad. Dorestad was één van de belangrijkste internationale handelsplaatsen van het einde van de 7e tot het midden van de 9e eeuw. Het was gelegen waar nu het huidige Wijk bij Duurstede ligt.

Kanovereniging Dorestad werd opgericht op 14 februari 1991 als afsplitsing van de Utrechtse Kanoclub (UKC). In 1991 verhuisde de toenmalige UKC van Wijk bij Duurstede naar haar huidige locatie aan de Maarseveenseplassen. Voor de leden afkomstig uit de directe omgeving van Wijk bij Duurstede was dit de reden om met een nieuwe kanovereniging op dezelfde plek verder te gaan. Bij haar oprichting was de kanovereniging gehuisvest in een gebouw van de steenfabriek “De Lunenburgerwaard”, gelegen in de uiterwaarden van de Lek. In januari 1999 werd de steenfabriek door een brand grotendeels in de as gelegd, waardoor de vereniging op zoek moest naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk werd er een goed alternatief gevonden in het naburige Werkhoven direct aan de rivier de Kromme Rijn.

Clubhuis aan de Kromme Rijn

In 2001 heeft de kanovereniging haar intrek genomen in een schuur van de boerderij “de Hoge Leemkolk””. Enkele actieve leden hebben deze  boerenschuur omgetoverd tot een prachtig clubgebouw. De locatie in Werkhoven heeft er tevens voor gezorgd dat de vereniging een meer regionaal karakter kreeg. Dit trok nieuwe leden aan uit onder andere Houten, Zeist, Doorn, Driebergen, Werkhoven, Utrecht, Bilthoven, Odijk, Bunnik en Amerongen.