ical Google outlook Aankondiging

Datum:

Zaterdag 06 juli 2019.

Verzamelen:

08:30 u clubhuis laden kar.

Vertrek:

09:00 u.

Thuiskomst:

16:00 u clubhuis.

Tochtlengte:

14 km (ca 3 uur varen + pauzes).

Moeilijkheidsgraad:

categorie 2 (kans op speedboten, op de 2 km Nederrijn ook beroepsvaart).

Meenemen:

Verplicht kanovest, spatzeil, droge reservekleding, proviand.

Reiskosten:

Km vergoeding zie vaarkalender in clubblad, en mogelijk parkeergeld Gravenbol.

Overige kosten:

Eventueel terrasje.

Vaarleiding:

Organisator en vaarleiding: Hay en Wiek.

Aanmelden:

Tot en met woensdag 3 juli 2019 per e-mail bij beide vaarleiders.

Adres parkeren:

Grote parkeerplaats dagrecreatieterrein Gravenbol in Wijk bij Duurstede nabij stuw Amerongen.

Adres start- en eindpunt:

Het is een rondgaande route, start- en eindpunt liggen vlak bij elkaar in dagrecreatieterrein Gravenbol. Start zwemstrand bij grote parkeerplaats; Na afladen de auto’s verplaatsen naar eindpunt botenhelling 900m richting stuw.

Pauzeplekken:

Diverse opties pauze-, opstap- en parkeerplekken. Met horeca: binnenstad Wijk bij Duurstede en Eiland van Maurik, en zonder horeca bij strandjes.

Nadere informatie:

Met de bijlagen ‘Vaarroute’ en de tabel ‘In- en uitstappunten en parkeren’ op volgende pagina kun je zo nodig start- en eindpunten en de vaarrichting wijzigen.

Tocht komt op de TKBN vaarkalender.

Bijlage(n):

Vaarroute + ‘In- en uitstapplaatsen en parkeren’.

De tocht

De column ‘Mangrovetocht’ vorig jaar in het clubblad eindigde met: ‘Een mangrovetocht, is dat iets voor de volgende vaarkalender?’ Het antwoord is ja, en we gaan die ‘mangrove’ vanaf het water eens beter bekijken.

Misschien gezellig samen met leden van andere TKBN-verenigingen.

We varen over, voor de meesten van ons, bekend water van een vergraven gebied; bijna de hele route is door mensenhanden ontstaan. De 2 km Nederrijn die we meepakken is een kanaal zonder kribben, gegraven bij de aanleg van de sluis Amerongen. Ook de overige 12 km, door stilstaande wateren van dode rivierarmen en zandwinplassen, is bijna helemaal gegraven. Slechts in totaal 1 km van de oorspronkelijke rivier, ook nog eens verspreid over meerdere stukjes, ligt er nog. Wie goed oplet herkent hier en daar die stukjes aan een paar verdwaalde kribben die doelloos en overbodig liggen te liggen op nu onlogische plekken. Na de graafmachines bleef er een voor waterrecreatie en natuur aantrekkelijk en gevarieerd gebied over.

Bijlage 1. Vaarroute

We parkeren en starten bij het zwemstrand van de Gravenbol en varen de dode arm uit richting Wijk met halverwege een verborgen inhammetje rechts met, voor de stille voorop vaarders, kans op ijsvogeltjes. Na de dode arm ben je zo bij de kanosteiger in de Stadshaven om de binnenstad te bezoeken maar wij varen linksom terug de Nederrijn op. Daar snel rechtsaf de doodlopende plas in naar steenfabriek de Roodvoet met hier kans op blauwborstje en ijsvogeltje. Na een koffiepauze de plas weer uit rechtsaf de Neder Rijn op, en snel weer rechtsaf naar de plassen van het Eiland van Maurik. Daar links aanhouden langs de noordoever naar het einde van de plas. Met zowel links bij de golfbaan (Eiland van Maurik 15) als rechts bij camping/vakantiepark een pauzestrandje met, voor wie dat wil, horeca met terras. Na de tweede pauze terugvarend langs de andere (zuid-)oever komen we langs de naamgever van deze tocht, het populierenbosje met de verticale blote boomwortels. Na dit fotomoment verder tot het einde van de plas, rivier oversteken, rechtsaf richting stuw (let op beroepsvaart) en gelijk linksaf naar het eindpunt, de botenhelling van de Gravenbol waar de auto’s inmiddels staan.